Moj blog

Razne informacije za vse

Kruta realnost je, da kolesa pred tatovi nikakor niso varna. In podobno velja tudi za motorje. Glede na podatke statistike lahko trdimo, da so tako motorji kot tudi kolesa izjemno mikavni za tatove. Zato je potrebno njihovi varnosti nameniti toliko več pozornosti, če ne želimo ostati brez svojih jeklenih konjičkov.

Dobra novica pa je, da lahko sami z nekaj preprostimi ukrepi bistveno zmanjšamo možnost kraje. Najbolj enostaven in učinkovit način je zaklepanje s ključavnicami, pri čemer je potrebno biti pozoren na številne dejavnike. Ni vseeno, kakšno ključavnico izberemo, zato mora biti nakup premišljen.

Zakaj potrebujete ključavnico?

Pri izbiri ključavnice je ključnega pomena, da si odgovorite na vprašanje, zakaj jo potrebujete. Na trgu je danes na voljo ogromno različnih ključavnic, zato morate že v začetku vedeti, ali jo iščete za zaklepanje kolesa ali motorja. Za motor je že v osnovi pametno izbirati bolj robustnejše modele, ki tatovom dodatno otežijo delo.

To pa še ne pomeni, da se ključavnicam za kolesa ne splača povečati dovolj pozornosti. Ravno nasprotno! Tudi ključavnice za kolesa morajo biti skrbno izbrane, če ne želite postati eden od 3000 lastnikov kolesa, ki jim na letni ravni tatovi ukradejo kolo.

Mehanizmi zaklepanja različnih vrst ključavnic

Ključavnice se danes razlikujejo že na prvi pogled. Med najbolj priljubljenimi so zagotovo verige različnih debelin in dolžin, varnostni loki in blokade zavornega diska za motorje. Vse omenjene ključavnice imajo lahko različne mehanizme zaklepanja in odklepanja.

Med najpogostejšimi je zagotovo zaklepanje s ključem, ki je tudi izjemno učinkovito in praktično. Nekoliko manj priljubljene in tudi zanesljive so štirimestne številske kombinacije, najsodobnejši modeli ključavnic pa omogočajo zaklepanje kar s pametnim telefonom in Bluetooth povezavo. Najnovejši modeli varnostnih lokov imajo celo vgrajene alarme, ki se sprožijo ob nenadnih premikih motorja ali kolesa.

Preverite stopnjo varnosti, ki vam jo nudi izbrana ključavnica

Ključni dejavnik, po katerem se ključavnice med seboj razlikujejo, je njihova stopnja varnosti. Večja kot je, manjša je možnost, da vam ukradejo kolo ali motor. Izbira varnostne zaščite ključavnice je močno odvisna od vrednosti vašega jeklenega konjička. Dražji kot je in bolj kot ste nanj navezani, višjo stopnjo varnosti boste potrebovali.

Stopnja zaščite ključavnice je odvisna predvsem od njene kakovosti in materialov iz katerih je izdelana. Trpežnejši in robustnejši kot so materiali, zanesljivejša je ključavnica. Načeloma velja, da so kakovostnejše ključavnice tudi dražje, vendar bodo takšne tudi varnejše, hkrati pa bodo zdržale dlje.

Ne pozabite na kakovost ključavnice

Vsakdo pozna nekoga, ki še vedno uporablja tanko kabelsko ključavnico, katero tatovi že samo s pogledom preščipnejo. Če ste med njimi, potem je čas za nakup nove bolj kakovostne ključavnice. Nikoli ni odveč investirati v dobro ključavnico, zato imejte vedno v mislih, da je zanjo dobro odšteti vsaj 15 % vrednosti kolesa ali motorja.

Kakovostne ključavnice prepoznate po izjemno obstojnem jeklu, ki ga je le s težavo mogoče prerezati ali preščipniti. Na trgu so na voljo tudi ključavnice z vgrajenimi alarmi, o katerih je prav tako smiselno razmisliti, nikakor pa pri izbiri ne pozabite tudi na njihovo praktičnost.

Sorodni članki