Moj blog

Razne informacije za vse

V prvi vrsti morate svojemu pasjemu kosmatincu vsakodnevno nuditi zdravo in uravnoteženo prehrano, primerno količino sveže pitne vode, dovolj gibanja in vsaj nekaj minut igrive zabave. Obenem je ključnega pomena tudi nega psa, ki se jo morate prav tako lotiti na povsem pravilen način.

Nega psa vključuje tudi negovanje njegovih tačk. Na sploh je nega tega dela za živali precej neprijetna zadeva, zato morate pri opravljanju biti še toliko bolj spretni. Že ko se dotaknete tačk, pes lahko v hipu postane nemiren. Ravno zato je še toliko pomembneje, da primerna nega tačk pri psih poteka že od malega.

Navajanje na nego tačk pri psih od malega

Psa je torej treba že od malega pravilno in učinkovito negovati, tudi kar se tiče njegovih tačk. Pomembno je, da se pasjih tačk dotikate povsem nežno, postopoma negujete njegove blazinice ter dlake med njimi. Čisto na koncu so na vrsti še krempeljčki. Če za negovanje krempljev pri psih nimate dovolj znanja ter izkušenj, je bolje, da takšno aktivnost prepustite kar strokovnjaku – pasjemu frizerju.

Psa je treba pred striženjem njegovih krempeljčkov primerno fiksirati. Med striženjem se posledično ne bo premikal. V nasprotnem primeru lahko poškoduje tako sebe kot vas. Praviloma se pasji kremplji strižejo pod kotom 45 stopinj glede na samo podlago. Ker se pri temnih krempljih žilice ne vidijo tako kot pri svetlih, ne smete odščipniti preveč. Redna nega tačk pri psih torej vključuje tudi nego krempljev, ki je še toliko pomembnejša, da lahko žival ohranja pravilno obliko tačk. Obenem s tovrstno nego preprečujete daljšanje krvne žilice. Slednja namreč psu lahko precej oteži njegovo hojo. Ne nazadnje lahko povzroči celo hudo deformacijo tačk.

Težave, ki so povezane s pasjimi blazinicami in tačkami

Ko je v ospredju nega tačk pri psih lahko neredko naletimo tudi na raznovrstne težave. Te so lahko povezane z alergijami ali pa z zunanjimi dražljaji.

Dejstvo je, da pasje blazinice zlahka postanejo razdražene ter vnete, in to zaradi različnih vzrokov. Pes s tačkami namreč ves čas stopa po različnih vrstah podlage. Hitro lahko pride do kakšne nepričakovane poškodbe tačk ali blazinic. K sreči se takšne poškodbe pri psih lahko precej hitro zacelijo. Kljub temu je to za žival lahko precej neprijetna situacija, ker ne more stopiti na podlago.

Do vnetja kože pri psih pogosto prihaja tudi zaradi alergije na hrano ali na zunanje dejavnike. Za psa to pomeni srbečico, posledično si lahko prekomerno ližejo tačke, te pa postanejo rjaste barve. Skrb za vašega psa naj bo na prvem mestu in bosta srečna oba. Tako vi, kot vaš pes.

Sorodni članki