Moj blog

Razne informacije za vse

Za varnost objektov je treba dobro poskrbeti, saj se sami ne morejo braniti. Veliko storimo že s preventivo, imamo pa na voljo tudi druge ukrepe, s katerimi uspešno preprečimo morebitne vlome in druge nevšečnosti.

Nenazadnje se lahko uporabljajo tudi razni alarmni sistemi in fizično varovanje, odvisno od tega, za kakšne prostore gre in kakšno je tveganje.

Najprej pa se bomo seveda osredotočili na tiste ukrepe, ki so bistveno bolj enostavni in cenejši, a že lahko zelo učinkoviti. Predvsem to velja za omejevanje dostopa na zasebne površine.

Že zapornice so lahko dobra zaščita pred nepridipravi

Za omejevanje dostopa z vozili so idealne zapornice. Te so povsem preproste in po navadi precej poceni, vsaj v primerjavi z drugimi avtomatskimi vrati za zunanjo uporabo.

Poleg tega jih lahko namestimo na praktično vsako pot, ne da bi potrebovali veliko prostora ali zahtevno montažo. Ravno zato so zapornice priljubljena izbira za zapiranje zasebnih površin, sploh če je problematičen dostop s ceste.

Ni nujno, da imamo v mislih kakšna specifična varnostna tveganja. Zapornice se zelo dobro obnesejo že tam, kjer imamo pogosto nepovabljene goste, ki na zasebnih površinah parkirajo ali obračajo. Lahko pa takšno opremo tudi na druge načine uporabimo, nenazadnje se uporabljajo zapornice za parkirišče, lahko jih imamo tudi za plačljiv dostop oziroma parkiranje.

So namreč precej prilagodljive in se dobro povezujejo z drugo opremo. Lahko pa so povsem preproste, tudi takšne, ki jih upravljamo kar ročno.

Te se pogosto uporabljajo na kakšnih odročnih zasebnih poteh, ki jih ne moremo stalno nadzorovati. V takšnem okolju so zapornice gotovo prava izbira.

Seveda imajo zapornice tudi nekatere pomanjkljivosti. Odlično se obnesejo, če želimo preprečiti dostop z vozilom, ne predstavljajo pa velike ovire za pešce.

Včasih pričakujemo nekaj več fleksibilnosti in funkcionalnosti za zahtevnejšo uporabo, sploh pri omejevanju dostopa do kakšnih industrijskih površin. Za takšne namene se pogosteje uporabljajo posebna industrijska vrata, ki jih lahko izdelamo tudi po meri oziroma dodatno prilagodimo, da ustrezajo našim potrebam.

Industrijska vrata ponujajo bolj prepričljivo zaščito

Tudi industrijska vrata se sicer dobro obnesejo v različnih vlogah in prav tako jih lahko uporabljamo za omejevanje dostopa vozil.

A hkrati imajo takšna vrata običajno tudi to nalogo, da preprečujejo dostop do površin in objektov nepooblaščenim obiskovalcem, ki bi zapornico sicer preprosto preskočili. Tudi pešci ne bodo našli poti mimo vrat, kar velja tudi za morebitne vlomilce in druge nepridiprave. Z vidika varnosti so takšna vrata torej veliko bolj smiselna izbira.

Največja prednost industrijskih vrat pa je v tem, da nudijo veliko mero prilagodljivosti in jih lahko brez težav priredimo za uporabo v določenem okolju. Tu imamo kar dosti možnosti, saj se tudi potrebe pri različnih uporabnikih precej razlikujejo.

Ponekod imamo posebne zahteve, včasih pa računamo predvsem na enostavno zasnovo in nizko ceno – vse te izvedbe je možno dobiti, če pobrskamo po pravi ponudbi. Industrijska vrata  predstavljajo nekatere možnosti, s katerimi lahko dobro poskrbimo za varnost objekta in posestva.

Industrijska vrata z naprednimi funkcionalnostmi

Industrijska vrata se seveda ne uporabljajo le za zapiranje in varovanje površin. Prav tako se uporabljajo pri delu na teh površinah, zato morajo ponuditi funkcionalnosti za nemoteno uporabo. Pričakujemo elegantno odpiranje in zapiranje, da ne bomo motili zaposlenih.

Pogosto pa potrebujemo tudi dodatne funkcije, recimo možnost upravljanja na daljavo ali pa delovanje po določenem urniku.

To so zelo dobrodošle funkcije, s katerimi dobro prilagodimo delovanje vrat.

Še več ponujajo možnosti za odklepanje in zaklepanje na različne načine, s čimer lahko nadziramo dostop pooblaščenih oseb. Natančno lahko določimo skupine pooblaščenih uporabnikov, ki dobijo različne kartice ali druge vrste ključev.

Tu se pojavlja kar dosti možnosti, ki jih s pridom izkoristimo v takšnem okolju. Zanimivo pa je, da podobne prednosti pogosto izstopajo tudi pri avtomatskih vratih, ki se uporabljajo v domačem okolju.

Tudi tam bomo s pridom izkoristili vse, kar nam ponujajo kakovostna zunanja vrata.

Tudi dvoriščna vrata so lahko precej napredna

Če govorimo o varovanju objektov, gotovo ne moremo mimo varnosti domačega stanovanja. Še posebej tisti, ki živijo v stanovanjskih hišah, morajo imeti nadzor nad svojo okolico, da lahko preprečijo nepooblaščen dostop.

Za to se pogosto uporablja ograda okoli dvorišča, ta pa potrebuje še dvoriščna vrata. Spet pridejo do izraza podobne odlike, ki smo jih omenili pri industrijskih vratih.

Zelo pomembno je, da dvoriščna vrata dobro delujejo in omogočajo enostaven prehod stanovalcem. Uporabljali jih bomo večkrat na dan, poleg tega prehajamo skozi z različnimi vozili in tudi peš.

Dobra vrata v vsakem primeru ponujajo odlično izkušnjo in ne motijo uporabe, hkrati pa vzdržujejo popolno varnost in preprečujejo prehod nepridipravom. Tak učinek dvoriščna vrata dosegajo s pomočjo podobnih mehanizmov kot pri industrijskih vratih.

Spet je torej pomembno, da imamo kakovostna vrata, ki jih ponuja Dorman.si. Tu najdemo ponudbo dvoriščnih vrat z različnimi funkcionalnostmi, ki jih bomo lahko dobro izkoristili tudi v domačem okolju.

Dvoriščna vrata za različne namene

Verjetno imamo v mislih klasična dvoriščna vrata, ki so po navadi nameščena na drsna vodila in se odpirajo, da spustijo promet na domače posestvo.

To je zelo dobra rešitev za praktično vsako hišo, ki ima tak dovoz. Se pa podobna vrata uporabljajo še za nekatere druge namene, poleg tega poznamo tudi kakšna manjša vrtna vrata za prehod skozi ogrado.

Ni nujno, da so dvoriščna vrata avtomatizirana, lahko jih enostavno odpiramo ročno. Prav tako ni nujno, da gre za drsna vrata, najdemo še druge praktične opcije, ki so včasih bolj posrečene.

V domačem okolju uporabljamo raznovrstna zunanja vrata, ki skrbijo za varnost, dobro izkušnjo in nenazadnje tudi za lep izgled. Tako se dvoriščnim vratom pridružuje še razna druga oprema, ki jo je treba skrbno izbrati, da lahko izkoristimo velik potencial.

Sorodni članki